• KVKK - Haber

KVKK Cezaları güncellendi üst ceza sınırı 1.400.000 TL


Milliyet Gazetesi'nden Kadife Şahin Finans Sohbetleri adlı köşesinde Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK) Başkanı Prof. Dr. Faruk Bilir ile ilgili bir söyleşi gerçekleştirdi. İşte o söyleşide Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK) Başkanı Prof. Dr. Faruk Bilir önemli açıklamalarda bulunmuş.

Kişisel verilerin korunmasını istemek bir anayasal haktır

Kişisel verilerin korunmasının anayasal bir hak olduğunu söyleyen Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK) Başkanı Prof. Dr. Faruk Bilir, 7 Nisan 2016’da yürürlüğe giren Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nun başta özel hayatın gizliliği olmak üzere kişilerin temel hak ve hürriyetlerini korumayı amaçladığını söyledi. “Kişisel verilerin korunmasını istemek bir anayasal haktır. Kanunun 11. maddesinde kişilere bu haklar veriliyor. Kişisel hakların korunması dediğimizde aslında korunan kişinin kendisidir. Bu bir kişilik hakkı” diyen Bilir, “Öncelikle kişisel veri kavramını ortaya koymak gerekiyor. Kanun kişisel veriyi şöyle tanımlıyor, kimliği belirli veya belirlenebilir bir gerçek kişiye ilişkin her türlü bilgi. Kişiyi doğrudan veya dolaylı tanımlayan her türlü bilgi diyebiliriz” şeklinde konuştu.

Milyonluk cezası var

KVKK olarak kişisel verilerin korunması konusunda toplumda gereken bilinç ve ilginin oluşmasına önem verdiklerini söyleyen Bilir, kişisel verinin işlenmesinin, amacına uygun şekilde kullanımının gerçekleşmesinin, güvenliğinin sağlanmasının ve yasal sürede silinmesinin düzenlemelerle belirlendiğini söyledi.

KVKK ile ilgili en fazla ceza 1.400.000 TL olarak güncellendi

Kurum olarak kişisel verinin işlenmesinde hukuka aykırılık söz konusu olduğunda idari para cezası uygulama yetkileri olduğunu, ancak konusu suç teşkil eden hukuka aykırılıkların mahkemelerin görev alanına girdiğini ifade eden Bilir, en fazla 1 milyon TL para cezası uygulama yetkileri olduğunu, bu rakamın güncellenerek 1 milyon 400 TL’ye kadar çıktığını söyledi.

Kaynak: Kadife Şahin/ Finans Sohbetleri/ Milliyet

Son Paylaşımlar

Hepsini Gör

VERBİS'e kayıt süresi uzatılacak mı?

VERBİS'e kayıt süresi uzatılacak mı? Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK) Başkanı Prof. Dr. Faruk Bilir, KVKK'ya hem yurt içi hem de yurt dışı olmak üzere toplam 4 bin 839 ihbar ve şikayet başvurusu