• VMİ Danışmanlık - KVKK Danışmanlığı

KVKK danışmanlık hizmeti ve hassas veriler


Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ile özel nitelikli kişisel verilerinizi yani hassas verilerinizi korumak çok daha önemli hale geldi. Kurumlarda hızla artan veriler bir süre sonra veri yığınından başka bir şey ifade etmemeye başladı. Halbuki veri tabanı madenciliği verinin nasıl bir cevher olduğunu anlatmak için çok iyi bir alan. Bir çok kurumun kişisel verilerle ilgili gerekli hassas bakışı gösterebildiklerini söylemek zor olur.

VMİ Danışmanlık olarak kurumlara öncelikli tavsiyemiz verilerini sınıflandırmaları olacaktır. Kurumlar şunu bilmeli ki bilmedikleri verileri koruyamazlar. İlk olarak kişisel verilerle ilgili bir veri sınıflandırması yapmaları gerekir ki neye sahip olduklarını bilsinler. Daha varlığından haberdar olmadığınız verileri nasıl koruyacaksınız ki? Çoğu zaman kurumlar sahip oldukları verilerini nasıl idare edeceğini bilemiyorlar. Veriler size yeni storage'lar almanızı sağlayan bir hacim değildir. Verileriniz altın değerindedir, onları anlayın, yorumlayın o yorumlardan sonuçlar çıkarın. KVKK'da kişisel veriler ile özel nitelikli kişisel veriler yasal olarak koruma altına alınmıştır. Özellikle özel nitelikli kişisel verilerin ifşası veya yetkisiz erişime maruz kalmasının kurumlara büyük sıkıntıları olabilir.

KVKK Danışmanlık hizmetlerimiz sırasında kurumlar çoğu zaman bize otomatik veri sınıflandırma sistemleri ile ilgili sorular yöneltiyorlar. Elbette veri sınıflandırma sistemini kolaylaştıran programlar var. Şimdi bunlardan bazılarına değineceğiz. Örneğin TITUS bunlardan biridir. Veri Sınıflandırma ve dosyaların gömülü metadataları, veri politikanızı eyleme geçirir ve çalışanlarınızın, süreçlerinizin ve teknolojinizin, işinizi korumanızda beraberce çalışmasını sağlar. Veri güvenlik politikalarınızı esas alan bir yapı da, e-postalarınızı, dökümanlarınızı ve diğer dosyalarınızı, kullanıcı tarafından seçilen, sistemce önerilen ya da tamamen otomatik uygulanan sınıflandırma seçenekleri ile net ve doğru bir şekilde sınıflandırabilir.

Başka bir ürün Ground Labs ile hassas veri keşfini gerçekleştirebilirsiniz. Enterprise Recon aracılığı ile kurumunuz, en geniş kapsamda yapılandırılmış ve yapılandırılmamış veri türleriniz içindeki hassas, kişisel verileri bulur ve güven altına almanızı sağlar. Enterprise Recon, KVKK, GDPR, PCI DSS, HIPAA ve diğer veri güvenlik kanun, yönetmelik ve kurallarının gerektirdiği şekilde, kişisel verilerin kurumunuzda nerelerde olduğunu bulmanıza yarayan, amaca yönelik tasarlanmış bir veri keşif çözümüdür. Enterprise Recon, mevcut DLP (Veri Kaybı Önleme) sistemlerinizin etkinliğini arttıracak şekilde, beraberce çalışır. Enterprise Recon, sadece veri depolama risklerinizi tespit etmekle kalmayıp, bulduğunuz hassas verilerinizin güvenli hale getirilmesi için ihtiyaç duyduğunuz iyileştirme alternatiflerini de size sunmaktadır.

Veri yönetimi, veri sınıflandırması ile ilgili daha bir çok ürün ve hizmet bulmanız mümkündür. Unutmayın ki KVKK, kişisel verilerin korunması sadece siber önlemler almakla yetinilecek bir yapı ile yürütülemez. KVKK ile ilgili bir yönetim sistemi kurmanız; bu sistemi bir organizasyonla hayata geçirmeniz; KVKK ile ilgili teknik önlemleri almanız; İdari tedbirleri uygulamanız; KVKK ile ilgili teknik ve bilinçlendirme eğitimlerini vermeniz; kurduğunuz sistemi 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'na uygun olarak işletmeniz ve denetlemeniz gerekir. Kağıt üstünde bir sistem kurmak sizi kanuni yükümlülükten kurtarmaz. KVKK danışmanlığı sizin için de bir ihtiyaç ise VMİ Danışmanlık olarak sizi ziyaret edebiliriz, tecrübelerimizi size aktarabiliriz.

136 görüntüleme0 yorum

Son Paylaşımlar

Hepsini Gör

VERBİS'e kayıt süresi uzatılacak mı?

VERBİS'e kayıt süresi uzatılacak mı? Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK) Başkanı Prof. Dr. Faruk Bilir, KVKK'ya hem yurt içi hem de yurt dışı olmak üzere toplam 4 bin 839 ihbar ve şikayet başvurusu