top of page
  • Osman Bolat

Dedikodu yapmak suç mudur? Kurumsal dedikodu!

dedi yapmak suç mudur? kurumsal dedikodu

Milliyet Gazetesi "İş başvurusu yanıtında rezalet!" diye verdi haberi. Oysa bu gibi olayları Türkiye'de o kadar sık yaşadıkçı hepimize mizah malzemesi gibi gelse de nereden baksanız kusur, kabahat ve gerçekten rezalet.

Bilgi Güvenliği İhlali ve Kurumsal Dedikodu

Yazılı iletişim önemlidir ama olumlu yönleri olduğu gibi olumsuz yönleri de bulunmaktadır. Bir mail dağıtılırken bir kaç kez kontrol etmek gerekir aksi takdirde ok yaydan fırlamış olur. Şunu herkes bilmeli ki "dedikodu" bir bilgi güvenliği sorunudur ve bilgi güvenliği yönetim sistemi BGYS kurallarına göre suçtur. İşte İngiltere'den yansıyan haberde de kurum içinde bir dedi kodu döndüğü söyleniyor. Bir markete başvuran kadın, kendisine gelen e-postayı açtığında şaşkınlıktan ne yapacağını bilemedi.

Habere göre şirket yetkilileri işe başvuru yapan kadınla ilgili baya bir dedi kodu döndürmüşler hem de yazılı olarak! Ve reply-forward derken bu dedi kodu maili yanlışlıkla işe başvuru yapan kadına gönderilmiş. Habere göre iş başvurusunda bulunan kadının kadının paketleme odasını neşelendirebileceği yazıyormuş. Herhalde hiç bir kimse eşi, çocuğu, kardeşi, annesi, kuzeni için böyle bir yanlışı kabul etmez. Ayıplanması gereken bir dedikodu habere yansımış! Kurumsal dedikodu daha büyük suçtur!

Özellikle çok kez forward edilen maillleri kontrol etmeden gönderim yapmamakta fayda var. Çünkü doğru olmayan bir bilginin yayılımına sebep olursanız yandınız! ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi BGYS kurallarına göre kurum içinde dedikodu yapmak suçtur. Çünkü dedikodu demek doğru olmayan bir bilgiyi yaymak demektir ve bunu yapanlar imzaladıkları "Kabul edilebilir Kullanım Politikası" veya Bilgi Güvenliği Genel Kurallarına göre işten çıkarılırlar.

Haberde dedikodu yapan patron olduğuna göre onun işten çıkarılması söz konusu değil fakat kadın kişisel haklarına hakaret edildiği için tazminat davası açabilir. Aman siz siz olsun çoklu mailleri, forward edilen mailleri göndermeden daha önce neler yazıldığını okuyup öyle gönderin. Sonra telafisi olmayan sonuçlar yaşayabilirsiniz!

Dedikodu nedir? Diye sorsalar hepimiz başka başka tarifler yaparız. Bana sorsanız dedikodu için "istenmeyen" bilginin konuşulması, yazılması, paylaşılması derim. Türk Dil Kurumu ne diyor? Başkalarını çekiştirmek ve kınamak üzere yapılan konuşma, kov, gıybet, kılükal. Bilim insanları yaşamımızdaki insanlarla ilgili gündelik gelişmeleri tartışmaya yönelik sosyal bir araçtır dese de bunun doğru bir yorum olduğuna inanmıyorum!

Kurumda dedikodu yapmak suç mudur? Evet suçtur. Çünkü dedikodu dezenformasyon demektir. Dedikodu demek bilinmesi, paylaşılması istenmeyen bilginin kişinin, kurumun izni ve haberi dışında paylaşılması, konuşulması, iletilmedi demektir ki kimse buna maruz kalmak istemez! Dedikodu yapmakla iş uyumunu bozmuş olursunuz. Böyle olunca kişinin işyerindeki davranışlarının işyerinde bulunması gereken uyumu bozduğunu, işin yürütümünün olumsuz etkilendiğini düşünen işverenler, böyle davranışlar sergileyen çalışanların sözleşmelerini geçerli nedene dayanarak feshedebilirler.

175 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

VERBİS'e kayıt süresi uzatılacak mı?

VERBİS'e kayıt süresi uzatılacak mı? Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK) Başkanı Prof. Dr. Faruk Bilir, KVKK'ya hem yurt içi hem de yurt dışı olmak üzere toplam 4 bin 839 ihbar ve şikayet başvurusu

bottom of page