top of page
  • VMİ Danışmanlık

ISO 15504 SPICE Danışmanlık Hizmetleri


iso 15504 danışmanlığı

TS ISO/IEC 15504 SPICE Nedir?

Spice nedir? Spice Yazılım Süreçleri Değerlendirilmesi ve Organizasyonel Olgunluk sertifikasıdır. ISO/IEC 15504 SPICE modelinin amacı farklı yazılım süreç değerlendirme model ve yöntemleri için ortak bir ana prensip oluşturmayı amaçlamaktadır. Böylece değerlendirmelerin sonuçlarının ortak bir bağlamda rapor edilmesi sağlanması amaçlanmaktadır. Böylelikle yazılım süreçleri tanımlanacak, süreçler çıkarılacak, süreç yönetimi aracılığı ile süreçlerin performans göstergeleri belirlenip, plansızlıktan, kontrolsüzlükten kaynaklı sorunlar ortadan kaldırılacaktır. Böylelikle yazılımda kalite yönetimi sistemi mantığı ile yazılımın başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesine önemli katkı sağlanacaktır. Yazılım firmalarının verimliliği ISO 15504 Spice ile artmaktadır.

ISO/IEC 15504 SPICE Tarihi Geçmişi

ISO/IEC 15504 SPICE - Software Process Improvement and Capability Determination. Yazılım Süreci İyileştirme ve Yetenek Belirleme sertifikasyonu. Bu sertifikasyon çalışması 1995 yılında ISO’nun ve IEC yani Uluslararası Elektroteknik Komisyonu tarafından çıkarılmıştır. Aslında bu standart SPICE, ISO/IEC 12207 Yazılım Yaşam Döngüsü standardı temel alınarak geliştirilmiştir.

ISO/IEC 15504 - SPICE Neden Gereklidir?

Kalkınma Bakanlığı, Bilgi Toplumu Daire Başkanlığı tarafından SPICE veya CMMI kalite olgunluk seviyelerine uyumun zorunlu hale getirilmesi ISO/IEC 15504 SPICE standardının yazılım geliştirmede kamu yazılım projelerindeki başarısızlıkların önüne geçmenin yanı sıra, sektörde kalite sertifikasyonunun teşvik edilmesi ve uluslararası rekabet gücüne katkı sağlanması amacıyla ISO/IEC 15504 SPICE Seviye 2 yazılım kalite modellerinin uygulanması zorunlu hale getirilmiştir. Peki CMMI nedir? Capability Maturity Model Integration yani yetenek olsunluk modeli entegrasyonu diye çevirebiliriz. CMMI da yazılım yapan kurumların yazılım ürünlerinin geliştirilmesinde ve kullanıcılara destek hizmeti sağlanmasında nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini gösteren, verimlilik ve süreç yönetimi modelidir.

ISO/IEC 15504 - SPICE Ne Gibi Faydalar Sağlar?

İhtiyaç, analiz, kavramsal analiz, yazılım geliştirme, test ve canlı ortama alma, destek hizmetleri gibi yazılım süreçlerinizi henüz tanımlayıp süreç yönetimine tabi tutmadıysanız Spice tam size göre bir standart. ISO 15504 Spice ile yazılım süreçlerini süreç yönetimi mantığı ile yöneteceksiniz. Dolayısıyla süreç yönetimi farkındalığınız artacak. Kalite kültürünü yazılım süreçlerinde uygulamak sizi daha verimli hale getirecek yazılımınızın kalitesi artacak. İş sürekliğiniz için Spice çok önemli bir adımdır. Yazılım süreçlerini etkin, verimli ve daha doğru bir şekilde yöneteceksiniz. Yapacağınız raporlama ve belirleyeceğiniz KPI'larla yazılım süreçlerinin izlenebilirliğini takip edip mini bir performans sistemi kurmuş olacaksınız. Özellikle destek süreçlerinin yönetimi konusunda müşteri memnuniyetini sağlamış olacaksınız.

ISO 15504 Spice Danışmanlık Hizmetleri

TS ISO/IEC 15504 SPICE yazılım üretimi yapan şirketlere tavsiye edilmektedir. SPICE sertifikası 3 yıl geçerlidir. Sonrasında belge yenileme denetimi yapılması gereklidir. VMİ Danışmanlık ISO 15504 Spice danışmanlığı yapmaktadır. SPICE için başvuru Seviye 1 veya Seviye 2’ den Sonra; Seviye 3, Seviye 4, Seviye 5 şeklindedir. SPICE sertifikasyonu yazılım üreten, yazılım geliştiren, yazılım işleten ve yazılım destekteği sağlayan firmalara önerilmektedir.

ISO 15504 SPICE TEMEL YAŞAM DÖNGÜSÜ SÜREÇLERİ

Satınalma Süreç Grubu / ACQ

ACQ.1 Kazanç hazırlama

ACQ.2 Tedarikçi Seçimi

ACQ.3 Sözleşme Anlaşması

ACQ.4 Tedarikçi İzleme

ACQ.5 Müşteri Kabulü

ACQ.11 Teknik gereklilikler

ACQ.12 Yasal ve idari gereklilikler

ACQ.13 Proje gereklilikleri

ACQ.14 Teklifler için İstek

ACQ.15 Tedarikçi özellikleri

Tedarik Süreç Grubu / SPL

SPL.1 Tedarikçi ihalesi

SPL.2 Ürünün piyasaya çıkması

SPL.3 Ürün kabul desteği

Mühendislik Süreç Grubu / ENG

ENG.1 Gerekliliklerin sağlanması

ENG.2 Sistem gereklilikleri analizi

ENG.3 Sistem mimari tasarımı

ENG.4 Yazılım gereklilikleri analizi

ENG.5 Yazılım tasarımı

ENG.6 Yazılım kurulumu

ENG.7 Yazılım entegrasyonu

ENG.8 Yazılım testi

ENG.9 Sistem entegrasyonu

ENG.10 Sistem testi

ENG.11 Yazılım kurulumu

ENG.12 Yazılım ve sistem bakımı

Operasyonel Süreci Grubu / OPE

OPE.1 İşletimsel kullanım

OPE.2 Müşteri desteği

ISO 15504 SPICE DESTEKLEYİCİ YAŞAM DÖNGÜSÜ SÜREÇLERİ

Destek Süreç Grubu / DSG

DSG.1 Kalite güvencesi

DSG.2 Doğrulama

DSG.3 Onaylama

DSG.4 Ortak Değerlendirme

DSG.5 Denetleme

DSG.6 Ürün değerlendirme

DSG.7 Belgeleme

DSG.8 Yapılandırma yönetimi

DSG.9 Problem çözüm yönetimi

DSG.10 Değişim isteği yönetimi

ISO 15504 SPICE KURUMSAL YAŞAM DÖNGÜSÜ SÜREÇLERİ

Yönetim Süreci Grubu / MAN

MAN.1 Organizasyonel düzenleme

MAN.2 Organizasyonel işletme

MAN.3 Proje yönetimi

MAN.4 Kalite yönetimi

MAN.5 Risk yönetimi

MAN.6 Ölçüm

Süreç Geliştirme Süreç Grubu / PIM

PIM.1 Süreç kurulumu

PIM.2 Süreç değerlendirmesi

PIM.3 Süreç geliştirme

Kaynak ve Altyapı Süreci Grubu (RIN)

RIN.1 İnsan Kaynakları Yönetimi

RIN.2 Eğitim

RIN.3 Bilgi Yönetimi

RIN.4 Altyapı

Yeniden kullanım Süreci Grubu / REU

REU.1 Varlık yönetimi

REU.2 Yeniden kullanım program işletmesi

REU.3 Alan mühendisliği

VMİ Danışmanlık Hakkında

VMİ Danışmanlık, Bilgi Yönetimi, Bilgi Güvenliği, Siber Güvenlik Yazılım ve Teknoloji Danışmanlığı, ISO 15504 Spice Danışmanlığı, ISO 27001 BGYS Danışmanlığı, ISO 12207 Yazılım Yaşam Döngüsü Danışmanlığı, Entegre Raporlama Danışmanlığı yapmaktadır. Eğer sizde kurumunuzda yazılım geliştiriyorsanız, yazılım süreçlerinizin tespiti, tanımlanması ve bu süreçlerin değerlendirilmesi ve yönetilmesi için ISO 15504 Spice danışmanlığı, ISO 15504 Spice danışmanlık fiyatı, Spice danışmanlık ücreti için bize başvuru yapabilirsiniz.

Son Yazılar

Hepsini Gör

VERBİS'e kayıt süresi uzatılacak mı?

VERBİS'e kayıt süresi uzatılacak mı? Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK) Başkanı Prof. Dr. Faruk Bilir, KVKK'ya hem yurt içi hem de yurt dışı olmak üzere toplam 4 bin 839 ihbar ve şikayet başvurusu

bottom of page