Siber güvenlik için 4.3 milyar euroluk satın alma teklifi
Dünya Gazetesi'ne yansıyan bir habere göre: Fransız teknoloji danışmanlığı şirketi Atos, dijital güvenlik şirketi Gemalto için 4,3 milyar euroluk satın alma teklifinde bulundu. Fransız teknoloji danışmanlığı şirketi Atos, siber güvenlik hizmetleri alanında büyümek için Gemalto'ya satın alma teklifi verdi. Atos, dijital güvenlik şirketi Gemalto için 4,3 milyar euro önerdi. Teklifin, Gemalto Yönetim Kurulu'na 28 Kasım'da iletildiği ifade edilirken, Gemalto'nun en büyük hissedarı olan devlet kontrolündeki yatırım bankası Bpifrance'ın bu teklifi desteklediği belirtildi. Gemalto'nun İstanbul, Maslak'ta bir ofisi bulunuyor. Bu ofis aracılığı ile akıllı kart pazarlama, satış, teknik danışmanlık konularında Fransa'daki merkez ve Türkiye'deki müşteriler arasında iletişim sağlıyorlar.
Siber güvenlik çalışmaları millileşmeli mi?
Hızla gelişen teknoloji baş döndürücü bir etkiye sahip. IoT cihazların yayılımı yani nesnelerin interneti hada hızlı gelişiyor. Bazı araştırmalarda IoT cihazların sayısının 50 milyarın üzerinde olacağını söylüyor. Nesnelerin einterneti hayatımızın her alanını etkileyecek. Lojistikten, üretime, sağlığa, enerjiye kadar Iot cihazların yayılması bekleniyor. Teknolojinin bu kolaylığı, siber güvenlik sorunları, bilgi güvenliği açıklarını da ortaya çıkaracak. İşte bu nedenle siber güvenlik sektörü de büyüyecek. Türkiye dünyadaki bu gelişmeleri iyi okuyabilmesi için kendi siber güvenlik çözümlerini, yani bilgi güvenliğinde millileşmeyi öne almaya başlamalıdır. Millileşme derken yerli ürünlerdeki artışı kastediyoruz. Yapısı itibari ile siber güvenlik teknolojileri, siber güvenlik yazılımları global ürün ve hizmetlerdir. Yani siber güvenlik pazarı yerel değil küreseldir.
VMİ Consulting medyada siber atakların övülmesini doğru bulmuyor!
VMİ Danışmanlık olarak siber güvenlik alanında Türkiye'nin en önemli sorunlarından birinin yetişmiş insan kaynağı eksikliği olduğunu düşünüyoruz. Aldığımız ürünlerin dahi efektif kullanımı sıkıntılı görünüyor. Bu eksikliklerimiz hızla giderilmelidir. Medyanın siber güvenlik, bilgi güvenliği konularını içeren haberlerine baktığımızda siber atakların olumlandığını görüyoruz ki bu son derece yanlış bir tutumdur. Masum insanların hayatını etkileyen siber ataklar bir tür siber terörizm ve vandalizm örneğidir. Bugün siber atakların dünya ekonomisinde sebep olduğu zarar yılda 450 milyar doları aşmış durumdadır.
Siber güvenlik danışmanlık hizmetleri artmalı
Bağımsız denetim ve vergi danışmanlık firması Grant Thornton'ın İngiltere Siber Güvenlik Direktörü Manu Sharma, siber güvenliğin dünyadaki pazar büyüklüğünün 2020 yılına kadar 161,3 milyar dolar olacağını bildirdi. Ülkemiz teknoloji kullanımı konusunda ileri seviyede bir ülke ancak; siber güvenlik danışmanlığı, bilgi yönetimi danışmanlığı ve bilgi güvenliği danışmanlık hizmetleri konusunda da kendini geliştirmelidir. Online ticaret gelişmeye devam ediyor ve o alandaki pazar büyüyor. Bugün bir çok iş yeri online sisteme geçti.