top of page
  • Basın Bülteni - IDC Türkiye

Bilgi Güvenligi, Siber Güvenlik Milli Mesele


Bilgi güvenliği siber güvenlik milli mesele

“Dijitalleşme ve Dijital Türkiye’nin Yol Haritası”

Türkiye’nin önde gelen Kamu kuruluşları BT daire başkanları ile, dördüncü IDC Türkiye Public CIO Summit 2017 zirvesi için Antalya’da bir araya gelerek, “Dijitalleşme ve Dijital Türkiye’nin Yol Haritası” teması altında Türkiye’nin kamudaki dijital dönüşüm yol haritasını çizdi. 10-12 Aralık tarihleri arasında gerçekleşen etkinlikte, teknoloji, ürün ve hizmet sağlayıcıları ile önde gelen Kamu Kuruluşlarının Bilgi Teknolojileri Daire Başkanları, dijital dönüşümü şekillendiren en son teknolojileri, stratejileri ve önceliklerini tartıştı.

Mükerrer kaynak israfı önlenmeli

Konferansın açılışını yapan IDC Türkiye Ülke Direktörü Nevin Çizmecioğulları, Ülkemizde de olduğu gibi pek çok devlet, e-devlet uygulamalarına Uygulama programlama arayüzleri ile– banka- özel sektör-akademisyenler ve girişimci firmalar için Dijital Devlet vizyonunda özel dijital platformlar oluşturulduğunu vurguladı. Nevin Çizmecioğulları, IDC’nin üçüncü platform teknolojileri adını verdiği; bulut, sosyal, mobil, büyük veri ve analitik konularının tetiklediği daha geniş bir "hizmet olarak" dönüşümün bir parçası olduğunu belirtti. Çizmecioğulları, globalde; Hükümetler ve kurumlar, daha az veri merkezi inşa ediyor ve buluttan daha fazla BT hizmeti satın alıyorlar, Hükümetler daha az iş zekası aracı ve daha fazla bilgi kaynağı satın alıyor; daha az sayıda mobil yerli uygulama ve sosyal medya platformu geliştiriyor ve bunun yerine vatandaşlara dokunuyorlar dedi. Çizmecioğulları, Kimlik Doğrulama için, hükümetler bütün bir kimlik yönetimi mimarisi satın almıyor veya inşa etmiyor; vatandaşların uçtan uca kimliğini doğrulamak için özel ortakların hizmetlerini kullanıyorlar, İşlemci sayısına veya devlet çalışanlarının sayısına göre ürün lisansları almak yerine fiyatlandırma, hizmeti kullanan vatandaşların sayısına veya hükümetin aradığı hizmet katmanına, yalnızca veri erişimi ve analizine dayanacak dedi. Tüm katılımcıların ortak mutabık kaldıkları, tüm kamu kurumlarının üzerinde Başbakanlık yada Ulaştırma Bakanlığı altında yada Kalkınma Bakanlığı – TÜBİTAK gibi yer alması gereken bir karar verici çatı kurum olması, kamuda ekosistemin – kurumlar, Tübitak, Türksat – Ünviersiteler, teknoparklar, dpt vs bir an önce hayata geçirilerek yetenekli kaynak sorununa çözüm bulunması. Her kamu kurumu ve yerel yönetimlerinin mükerrer kaynak ısrafı yerine denenmiş başaarılı uygulamaların yaygınlaştırılması, ortak veri merkezleri ve alt yapıların kullanılması.

Siber güvenlik ülkemiz için kritik bir öncelik

IDC Türkiye Baş Analisti Eren Eser ise, Artan ve çeşitlenen siber tehditlerle beraber siber güvenlik ülkemiz için kritik bir öncelik haline geldiğini ve bununla birlikte kamu sektöründe dijitalleşme konusunda önemli atılımlar gerçekleştirildiğini belirtti. Eren Eser, Kamu hizmetlerinin dijital dönüşümü sürecinde insan yaşamını kolaylaştırırken bilgi güvenliğinden ödün vermemek geretiğini söyledi. Eser, net ve tutarlı bir gelecek vizyonu, insanı merkeze alan detaylı bir planlama ve güçlü bir şekilde inşa edilmiş örgütsel yetkinliğin, kamu sektöründeki dönüşüm yolculuğunun başarılı olması için gerekli kritik faktörler olarak öne çıktığını vurguladı.

Bilgi güvenliği, siber Güvenlik milli bir mesele haline geldi

Kamu Bilişimcileri Derneği İkinci Başkanı Yakup Şıvka ise, Siber Güvenlik milli bir mesela haline geldiğini, sadece özel sektörün değil kamu kurumlarının da bilişim teknolojilerine önem vermesi ve yatırım yapması gerekliliğini söyledi. Yakup Şıvka, başarının yolunun yeni teknolojileri denemek ve risk almaktan geçtiğini vurguladı. Son yıllarda Kamu da dijitalleşme alanında ciddi yollar kat edildiğini, bugün e-devlette 1000’e yakın hizmet sunulduğunu belirtti.

VM güvenliği, yazılım ve donanım güvenliği, bilgi güvenliği kullananların güvenliği önem arz etmektedir

Türk Standartları Enstitüsü Başkanı Sebahittin Korkmaz ise, Dijitalleşmenin kamu ve özel sektörü kapsayan, özünde insan yaşamını kolaylaştıracak şekilde oluşturulması gerektiğini söyledi. Sebahittin Korkmaz, kültürün oluşması için her alanda dijitalleşme ile ilgili bir sistem oturtmak gerekiyor, Sistem olmadan kültür olmuyor dedi. Korkmaz, İnternetin yayılması ile dijitalleşme de hızla arttı, Dijitalleşmenin artması ile kolaylıklar yanında siber güvenlik gibi zorunluluklarında geldiğini belirtti. Korkmaz, geçmişte maddi varlıkları nasıl koruruz diye endişelenirken şimdi dosyalarımızı nasıl koruruz diye düşünüyoruz dedi. Korkmaz, VM güvenliği, yazılım ve donanım güvenliği, bilgi güvenliği kullananların güvenliği önem arz etmektedir, bunlar olmadan siber güvenlikten bahsetme şansımızın olmadığını belirtti .

IDC Türkiye’nin bu yıl ilkini düzenlediği ve kamu sektörünün önde gelen kurumlarının katıldığı Kamu Teknoloji Ödül Töreni’nde öncü projeler sahiplerini buldu. Birçok Kamu Kurumunun teknoloji projelerinin yarıştığı 2017 Kamu Teknoloji Ödülleri, Kamu kurumlarında yer alan CIO, üst düzey yöneticiler ve akademisyenlerden oluşan jüri tarafından değerlendirildi.

Dijital dönüşümün hızla ilerlediği kamu sektörüne damga vuran yeni projeler, toplam 6 kategoride değerlendirilerek, proje sahiplerine bildirildi. 11 Aralık Pazartesi günü düzenlenen IDC Türkiye Public CIO Summit 2017 sonunda gerçekleşen ödül töreni ile, aşağıdaki kategorilerde dereceye giren proje sahipleri ödüllerini teslim aldı.

DC Türkiye Public CIO Summit 2017 ödül töreni

2017 Yılın CIO’su: Yakup Şıvka, Anadolu Ajansı

2017 Yılın En İyi İnovasyon Projesi: İstanbul Bilişim ve Akıllı Kent Teknolojileri A.Ş. – IoT Taksi Şapkası

2017 Yılın En İyi Değişim Yönetimi Projesi: Takas Istanbul – Kaydi Altın Transfer Projesi

2017 Yılın En İyi BT Yönetişimi Projesi: Anadolu Ajansı – Bonding Projesi

2017 Yılın En İyi İş Etkinleştirme Projesi: T. C. Adalet Bakanlığı – Hükünlü-Hükümözlü Nakil sistemi (HÜNSİS)

2017 Yılın En İyi Maliyet Verimliliği Projesi: Anadolu Ajansı – Yerli disk Projesi

IDC Hakkında

International Data Corporation (IDC), bilgi teknolojileri telekomünikasyon ve tüketici teknolojileri alanlarında pazar araştırması ve danışmanlık hizmetleri sunan ve etkinlikler düzenleyen bir numaralı küresel oyuncudur. IDC, BT profesyonellerinin, şirket yöneticilerinin ve yatırımcıların teknoloji satın alırken ve iş stratejilerini belirlerken gerçeklere dayalı kararlar almalarını sağlar. 110’dan fazla ülkede 1100’den fazla IDC analisti ile teknoloji, sektör fırsatları ve trendleri konusunda küresel, bölgesel ve yerel uzmanlık sunar. 50 yılı aşkın bir süredir IDC, stratejik bilgiler sunarak müşterilerinin iş hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmaktadır. IDC, bilgi teknolojileri, basın, araştırma ve etkinlik düzenleme alanında dünyanın lider kuruluşu olan IDG’nin bir yan şirketidir. IDC Orta Doğu, Afrika ve Türkiye

Orta Doğu, Afrika ve Türkiye’nin yer aldığı bölgede IDC, bölgesel merkezi Dubai olan Riyad, Kazablanka, Nairobi, Lagos, Johannesburg, İstanbul ofisleri ile 2016'da açılışı yapılan Kahire ofisi koordineli bir ağ oluşturmaktadır. Yerel deneyim ile bu dinamik bölgelerdeki pazarları kapsamlı bir şekilde anlayabilmek için uluslararası bir bakış açısını bir arada sunan IDC’nin, pazar istihbarat hizmetleri derinlik, tutarlılık, kapsam ve doğruluk bakımından eşsizdir. IDC Orta Doğu, Afrika ve Türkiye’de bölge genelinde 130’in üzerinde analist, danışman ve konferans görevlisi ile hizmet vermektedir.

Son Yazılar

Hepsini Gör

VERBİS'e kayıt süresi uzatılacak mı?

VERBİS'e kayıt süresi uzatılacak mı? Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK) Başkanı Prof. Dr. Faruk Bilir, KVKK'ya hem yurt içi hem de...

bottom of page