top of page
  • VMİ Danışmanlık

Bitcoin Siber Güvenlik Sorunları ve Sanal Para


Bilgi Güvenliği Siber Güvenlik Danışmanlığı Bitcoin

Sanal Para Hırsı Cüzdan Güvenliğinizi Tehlikeye Sokabilir

Sanal para, kripto para, bitcoin adına ne derseniz deyin sanal paraların altyapı güvenliği henüz sağlanmış durumda değil. Etrafımızda borçlanıp bu paradan alıp kazançlı olacağını sananlar var. Bu bir saadet zinciri. Çok büyük hayal kırıklığı yaşanabilir. Dünyadaki siber güvenlik konferanslarında da bu sanal para, kripto para ve cüzdan güvenliği konusu çok konuşuluyor. Bilgi güvenliği danışmanlığı ve siber güvenlik danışmanlığı alanlarında çalışan bir kurum olarak vatandaşları uyarmayı bir görev biliyoruz. Sanal para birimi olarak kendini ifade eden "Bitcoin" finansal güvenliğinizi sıkıntıya sokabilir aman dikkat diyoruz.

Kripto para sistemleri küresel ekonomik sisteme büyük bir meydan okuma içinde. Bitcoin özellikle teknoloji takipçilerinin moda tutkusu ile takip ettikleri bir para birimi haline geldi. Bekleyip göreceğiz. Sanal para bankacılık sistemini mezara koyabilir mi? Akıllardaki bu deli sorular şimdilik çok futuristşk gelebilir ama tartışmanın tam zamanı!

Bitcoin Çılgınlığı Finansal Güvenlik Krizi Yaratabilir

Kripto para çağında, bilgi güvenliği, siber güvenlik danışmanlığı yapan bir firma olarak bu yazıyı yazarken çok düşündük. Ama VMİ Danışmanlık olarak sanal para ve finansal güvenlik konularında büyük endişelere sahibiz. Bu uyarıları sadece biz mi yapıyoruz. Hayır bir çok meslektaşımız aynı şekilde düşünüyor. Hatta Sanal para Bitcoin hakkında vatandaşları uyaran Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekci'de sizleri şöyle uyarıyor: "Bitcoin bugün çılgınlık haline geldi. Şu anda yok, bir aralar Türkiye'de saadet zincirleri vardı, hatırlar mısınız? Herkes biliyor birbirini dolandırdığını ama en sondakine kadar da devam ediyor çılgınlık. Bu global bir saadet zinciridir, alt zemini yoktur. Bu, dünyayı sadece bir veya iki her şeyiyle kontrol ettiğiniz, cendere altına aldığınız, gerektiğinde zulmettiğiniz bir para birimine mahkum edemeyeceğinizin çıkışlarıdır bunlar. Onun için bunun çaresi de bulunacak." ifadelerini kullandı.

Bitcoin Alım Satım İşlemlernde Neye Dikkat Etmelisiniz?

Bitcoin kuşkusuz kripto para piyasasının en çok yatırım alan üyesi. Peki Son dönemlerde pek çok kullanıcının yer aldığı bu dünyada dikkat etmeniz gerekenler neler? www.ntv.com.tr de yer alan habere göre şu konulara dikkat etmeniz gerekiyor: Bitcoin alım satımı hizmeti veren yerli ve yabancı pek çok platform bulunmakta. Bu platformlar kullanıcılara hesaptan havaleden kredi kartından transfere kadar pek çok opsiyon sunmaktan Öncelikle Bitcoin yatırımı yapacağınız şirket ile ilgili araştırma yapın. İnternette bu platformlar ile ilgili pek çok yorum ve öneri ile karşılaşacaksınız. Söz konusu platformların Bitcoin alım ve satım işlemlari karşılığı sizden tahsil edeceği ücretleri de incelemenizde fayda var. Zira bu oran oldukça değişken bir yapıya sahip. Yatırım yapacağınız platformu seçip, üyeliğinizi oluşturduktan sonra mutlaka 2FA özelliğini devreye sokun. Çift aşamalı güvenlik örneği hesabınızın hack'lenip paranızın çalınma riskini en aza indirmek için mutlaka yapmanız gereken bir işlem. Bitcoin (sembolü: ฿, kısaltma: BTC) herhangi bir merkez bankası, resmi kuruluş, vs. ile ilişiği olmayan elektronik bir para birimidir.

Bitcoin'in Kısa Tarihi

Bitcoin ağı 3 Ocak 2009'da hayata geçti. Manifestonun yazarı Satoshi Nakamoto'dur fakat muhtemelen gerçek ismi değildir. Herhangi bir merkezden üretilmeyen Bitcoinler, Bittorent ağlarına benzer şekilde noktadan-noktaya dağıtık bir ağ özelliği gösterir. Bu ağda gerçekleşen ödemeler diğer noktalara anında ulaşır, böylece hangi adresten hangi adrese ödeme yapıldığı kayıtlara geçer. Bitcoin'in piyasa değeri önündeki en büyük tehditler; teknik zorluklar, ülkelerin bu paraya olan yaklaşımına bağlı mevzuat değişiklikleri ve insanların bu paraya olan istek ve güveninin olumsuz yönde değişmesidir.

21 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

VERBİS'e kayıt süresi uzatılacak mı?

VERBİS'e kayıt süresi uzatılacak mı? Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK) Başkanı Prof. Dr. Faruk Bilir, KVKK'ya hem yurt içi hem de yurt dışı olmak üzere toplam 4 bin 839 ihbar ve şikayet başvurusu

bottom of page