top of page
  • Osman Bolat

Keylogger tespit temizleme nasıl yapılır?


Keylogger Klavye İzleme Dinleme Tespit Silme İşlemleri

Keylogger nedir? Keyloggerı bilgisayarımda nasıl tespit ederim?

key logger, bir klavye dinleme ve izleme sistemidir. Klavyede bir harfe dokunulduğunda casus yazılım dinler ve klavye harflerini kaydeder. Keylogger'a yakalanmamak için, klavye dinleme ve izleme sisteminin olmaması için spam amaçlı, phishing amaçlı mesajların güvenilmeyen linklerin ve mesajların açılmaması gerekir.

Yöntem 1:

Ctrl + alt + delete tuşlarına basıp "işlemler" menüsüne geliyorsunuz. Services.exe karşısında SYSTEM yerine admin vs. yazıyorsa keylogger vardır.

Yöntem 2:

c:/windows/system32 klasörüne girin. SystemDll32.exe ve SystemDll32.log dosyalarını görüyorsan pc'de keylogger var demektir. Buda bir başka yöntem. Format atmanız iyi olacak, format atmadan silmek için bilgisayarı güvenli kipta çalıştırıp regedit'e girin. ( Başlat, çalıştır'dan regedit yazın ) HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curre ntVersion\Run anahtarı altındaki SystemDll32 ismindeki anahtarı sil ve bilgisayarı yeniden başlatın.

Yöntem 3:

Ctrl+Alt+Shift+x tuşlarına basınca karşınıza bir şifre sorma ekranı çıkıyorsa bilgisayarınızda keylogger vardır. Format öneririm.

Yöntem 4:

Başlat / Çalıştır / Cmd yazıp ms-dos penceresini açıyoruz ve komut satırına: netstat -an | find ":25" yazıyoruz. "25" keylogger in SMTP portudur. Bu komutu yazdıktan sonra komut satırının altında boşluk olur ve yeni komut satırına geçerse keylogger yok demektir.

Peki keylogger'den charlarımızı, şifrelerimizi nasıl koruyabiliriz?

1) Free uzantılı adreslere girmeyerek. Mesela domainismi.com.tr.cx gibi. 2) İyi bir virüs koruması kullanarak. Ayrıca çeşitli anti-keylogger programları da var. İyi bir güvenlik istiyorsanız bunları da kullanın. 3) Şifre girerken Başlat+Programlar+Erişilebilirlik+Ekran Klavyesini kullanmak. Ama bunu da öğrenebilen keylogger mevcuttur. 4) .exe uzantılı dosyalara dikkat etmek. Güvenmediğiniz sitelerden program çekmemek. Özellikle download sitelerinden bilmediğiniz tanımadığınız kişilerin linklerine tıklamayınız. 5) Deepfreze kullanarak. 6) Herhangi bir cafede şifre girmeyerek. Şifre girseniz dahi evinize geldiğinizde bu şifreleri güvenlik amaçlı değişin. 7) Bilmediğiniz mailleri açmayınız.

Son Yazılar

Hepsini Gör

VERBİS'e kayıt süresi uzatılacak mı?

VERBİS'e kayıt süresi uzatılacak mı? Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK) Başkanı Prof. Dr. Faruk Bilir, KVKK'ya hem yurt içi hem de yurt dışı olmak üzere toplam 4 bin 839 ihbar ve şikayet başvurusu

bottom of page