• KVKK - Basın Bülteni

KVKK ve Rekabet Kurumu arasinda isbirligi


KVKK danışmanlık, kvkk danışmanlığı

Rekabet Kurumu ile Kişisel Verileri Koruma Kurumu arasındaki işbirliği protokolü her iki Kurumun Başkanları ve üst düzey yöneticilerinin katılımıyla imzalandı. Rekabet Kurumunda düzenlenen imza töreninde konuşan Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ömer Torlak, Kurum olarak düzenleyici ve denetleyici kurullarla çalışma alanlarının gerektirdiği ölçüde ikili anlaşmalar ve protokoller imzaladıklarını söyledi.

Kişisel Verileri Koruma Kurumunun kişisel verilerin mahremiyetinin korunması açısından önemli görevleri icra ettiğine işaret eden Torlak, bu iş birliğinin dosyalarda kalmayacağını, pratik bir iş birliğine dönüşeceğini vurguladı. Torlak, imzalanan protokollerin değerli olduğunun altını çizerek, Rekabet Kurulunun gündeminde dijitalleşen ekonomiler bağlamında önemli dosyalar olduğunu belirtti.

Günümüzdeki işletmelerde kişisel verilerin mahremiyetinin ön plana çıktığını da kaydeden Ömer Torlak, “Kişisel Verileri Koruma Kurumuyla işbirliği gerektiren farklı dosyalarda bilgi alışverişinde bulunacağız. Bu protokolün ülkemiz ve vatandaşlarımız için somut katkılar sağlayacağını düşünüyorum” dedi. Kişisel Verileri Koruma Kurumu Başkanı Prof. Dr. Faruk Bilir ise konuşmasında, Rekabet Kurumuyla imzalanan işbirliği protokolü çerçevesinde bilgi ve tecrübe paylaşımı yapılacağını söyledi.

İşbirliğinin her iki kurum adına olumlu sonuçlar doğuracağını dile getiren Bilir, "Rekabet Kurumu uygulamalarıyla örnek aldığımız bir kurum. Bu protokolle her iki kurum kendi kanunları çerçevesinde işbirliği yapacak." diye konuştu.

Bilir, teknolojik gelişmelerin, kişisel verilerin işlenmesini, aktarılmasını ve depolanmasını kolaylaştırdığına da dikkati çekerek, "Ancak bu gelişmeler kişisel verilerin korunması açısından bir takım riskleri beraberinde getirmekte. Günümüzde veri temelli ekonomi oluştu. Kurumumuz da bu ekonomiyi kabul ediyor. Kişisel verilerin korunmasıyla veri temelli ekonomi arasında bir dengenin olduğunu da kabul ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Faruk Bilir, kişisel verilerin korunması alanında mevzuat uyumluluğunun şirketlerin uluslararası rekabet gücünü arttıracağına da işaret ederek, “ 25 Mayıs 2018’de Avrupa Birliği düzeyinde Genel Veri Koruma Tüzüğü yürürlüğe girmiştir. Özellikle yurt dışında hizmet sunan şirketlerimizin bu tüzükle ve bizim kanunumuza uyumlu olması gerekiyor” dedi. Konuşmaların ardından Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ömer Torlak ile Kişisel Verileri Koruma Kurumu Başkanı Prof. Dr. Faruk Bilir iki kurum arasında işbirliği öngören protokole imza attılar.

KVKK Hakkında

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'nun Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından kuruldu. KVKK'nın amacı kurumun misyonunda açıklanıyor: Anayasada öngörülen özel hayatın gizliliği ile temel hak ve özgürlüklerin korunması kapsamında, Ülkemizde kişisel verilerin korunmasını sağlamak ve buna yönelik farkındalık oluşturarak bilinç düzeyini geliştirmek, aynı zamanda veri temelli ekonomide özel ve kamusal aktörlerin uluslararası rekabet kapasitelerini artırıcı bir ortam oluşturmak.

Rekabet Kurumu Hakkında

Rekabet Kurumu, 7 Aralık 1994 tarihinde kabul edilen 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'da kurulması öngörülen ve bu kanunun uygulanmasından sorumlu kurumdur. İlişkili olduğu Bakanlık, Ticaret Bakanlığı'dır. Kurum görevini yaparken bağımsızdır.

Son Paylaşımlar

Hepsini Gör

VERBİS'e kayıt süresi uzatılacak mı?

VERBİS'e kayıt süresi uzatılacak mı? Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK) Başkanı Prof. Dr. Faruk Bilir, KVKK'ya hem yurt içi hem de yurt dışı olmak üzere toplam 4 bin 839 ihbar ve şikayet başvurusu