top of page
  • Derleme Haber

Mavi Balina Oyunu Neden Tehlikeli?


Mavi Balina Bluewhale Oyununa Karşı Neler Yapılabilir?

Ebevenyler Mavi Balina oyununun ne olduğunu ve ne gibi olumsuzluklara yol açtığını merak ediyor. İşte bu nedenle sizleri bilgilendirebilmek amacıyla bir haber derledik. Mavi Balina dünyanın birçok ülkesinde onlarca çocuğun, ergenin ölümünden sorumlu tutuluyor. Öncelikle söyleyelim bu oyunun bir sayfası yok, yani yasal olarak bu oyuna ulaşamıyorsunuz. O zaman nasıl oynanıyor?

Değerli okuyucular, oyunun resmi bir internet adresi ve yasal satışı bulunmuyor. Bu oyun Rus kökenli çöpçatan sitelerinden elde ediliyor. Chat sayfalarında oyuna girmek isteyen kişilere yönetici tarafından adres yani link gönderiliyor. Bu internet adresine giren kişilerin bilgisayarlarına virüs sokularak tüm kişisel bilgilerine ulaşılıyor ve bundan sonra da şantaj yoluyla 'oyuncu'dan verilen tüm talimatların yerine getirilmesi isteniyor. Oyunun kurucu tutuklandı ve 3 yıl hapisle cezalandırıldı. Rus kamuoyu bu cezayı az buldu. Peki, oyunun adı neden Mavi Balina? Karaya vuran yani intihar eden balinalardan geliyor.

Hükümet harekete geçti! Mavi Balina’ya üçlü kıskaç

Çocuklarımızın başı bilgisayar oyunları ile dertte. Çünkü bu oyun çocukları ve ergen gençleri intihar, suç gibi olumsuzluklara itiyor. Oyunun etaplarında henüz okul çağındaki çocuklardan, el bileklerine ya da bacaklarına sivri bir cisimle bir balina kazıması ya da vücuttaki damarlarına yakın kesikler atması isteniyor. Bazı günler saat 04.20’de uyandırılıp gün boyunca oyun yöneticilerinin yolladığı korkunç görüntülerin izlenmesi de bir başka görev. Manipüle edilen çocuklar, 49 görev boyunca kendilerine psikolojik ve fiziki zararlar verip hayattan koparılıyor. 50. gün final görevi ise “balina olmak” adını taşıyor ve oyuncunun intihar etmesini emrediyor. Bluewhale yani Mavibalina adlı oyun büyük tehlikeler içeriyor. Bu oyun birçok ülkede ergen gençlerin intiharlarına yol açtığı için izlemeye alındı. Mavi Balina oyunu için Türkiye cumhuriyeti hükumeti de harekete geçti. Emniyet Genel Müdürlüğü bu oyunun linklerini gönderenleri sıkı takibe aldı. Ayrıca medyada yer alan haberlere göre Ulaştırma Denizcilik Haberleşme Bakanlığı internet sağlayıcılarını uyardı. Oyunu yönetenlere ceza uygulanacak.

BTK ve Bakanlık Mavi Balina oyunu için düğmeye bastı

Bluewahale, Mavi balina oyunu özellikle gençler üstünde çok önemli kötü etkilere sahip. Yapılan araştırmalara göre bu oyun dünya genelinde internet üzerinden hızla yayılıyor. Ulaştırma Denizcilik Haberleşme Bakanlığı internet sağlayıcılarını resmi olarak uyarırken, BTK ile İçişleri Bakanlığı ortak çalışma başlattı, oyunları yönetenlere ağır cezalar gelecek. Lütfen çocuğunuzun bu oyunu oynadığına dair kuvvetli şüpheleriniz varsa polisin siber suçlarla mücadele birimlerine ya da BTK'ya başvuruda bulunun. Örneğin Hindistan'ın güney doğusundaki Karaikal şehrinde 22 yaşındaki Alexander isimli genç bu oyundan kardeşinin durumdan şüphelenmesi sonucu polise haber vermesi ile kurtuldu.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan Mavi Balina Oyunu için uyardı

Sabah gazetesinin haberine göre; Mavi Balina'nın bugüne kadar 142 öğrencinin intiharıyla bağlantılı olabileceği belirtiliyor. Bakan Arslan "Bu tür akımların, internet ve çeşitli sosyal paylaşım platformlarında, gizlilik içerisinde kötü niyetli kişiler tarafından linkler ile yayıldığı bilinmekte. Amacı, ağına düşürdüğü kullanıcılara zarar vermek olan sözde oyun yöneticisi olduğunu iddia eden internet korsanları tarafından virüs içeren bir link ile yayılmakta. Bu virüs bilgisayar korsanına kişinin kişisel bilgilerine erişim imkanı tanımakta dolayısıyla virüsü kontrol eden kişi kurbanı üzerinde şantaj yapmak suretiyle bir otorite kurmakta ve bu otorite üzerinden kurbana bir takım günlük görevler vermekte. Oyuna katılım sağlayan kurbanlara korku ve şiddet temalı görevler verilerek ruh sağlıklarının bozulması sağlanmakta. Bakan Arslan ailelere çocuklarının internet kullanım alışkanlıklarını denetlemelerini tavsiye ediyor.

Çocuklarımızı Mavi Balina Oyunu Tehlikelerinden Nasıl Koruyabiliriz?

Çocuklarımızın internet kullanım alışkanlıklarını onlara çaktırmadan takip etmeliyiz. Onlara baskı yapmadan internetin tehlikelerini anlatarak gerekirse zaman zaman odasını ziyaret ederek onları kontrol etmeliyiz.

Eğer çocuğumuz uzun süre odasından çıkmıyorsa onu bu ortamdan alı koyacak faliyetlerde bulunmalıyız. Birlikte etkinlik yapmak, sohbet etmek, dışarıya çıkmak gibi.

Çocuklarımızda içe kapanma, garip davranışlar, hayata küsme gibi uygun olmayan davranışlar görürsek derhal harekete geçerek konunun uzmanlarına danışmalı ve profesyonel destek almalyız.

Zaman zaman çocuklarımızı bilgisayar başından uzaklaşmalarını sağlayacak görevler planlamak da faydalı olabilir.

Sanal zorbalık, siber zorbalık gibi kavramlarımızı çocuklarımıza öğreterek bir şantaj durumunda buna boyun eğmeyecek kadar bilgi ve bilinç sahibi olacak biri haline getirmeli ve onun değerli biri olduğunu ve hiç bir nedenle, hiç bir şartta şantaja boyun eğmemesini söylemeliyiz.

Kendisi ile ilgili iletişim kuran yabancılara mesafeli davranması konusunda çocuklarımızı eğitmeliyiz.

Çocuklarımızla ilgili çok haklı makul şüphelerimiz varsa ülkemizin kolluk kuvvetleri olan polisimizin siber suçlarla mücadele birimleriyle iletişime geçip onlarla birlikte hareket etmeliyiz. http://www.siber.pol.tr

890 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

VERBİS'e kayıt süresi uzatılacak mı?

VERBİS'e kayıt süresi uzatılacak mı? Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK) Başkanı Prof. Dr. Faruk Bilir, KVKK'ya hem yurt içi hem de...

bottom of page